ULTIMELE NOUTATI
GoClever 5010 – navigare cu stil pe ecran de 5”

Dupa o diagonala de 3.5” si 4.3”, producatorii de sisteme de navigatie s-au oprit la 4.7”. GoClever a decis sa ofere mai mult, iar modelul 5010 dispune de un ecran de touchscreen 5” cu aceeasi rezolutie de 480x272 de pixeli.

Deoarece este un model de top, el aduce o serie de dotari in plus fata de 3535 si 4335 pe care le-am testat in trecut. Alaturi de modulul Bluetooth si modulatorul FM, pe care le-am intâlnit si la alti producatori, GoClever ne-a pregatit o surpriza. Nu o vom deconspira insa de acum, ci ne vom uita pentru inceput la partea de exterioara a aparatului.
 
GoClever 5010 dispune de un ecran generos de 5"

Constructie si dotari

GoClever 5010 are un aspect ceva mai cizelat decât cel al modelelor mai mici. Carcasa este tot din plastic, insa chenarul ecranului are aspect metalic. Zonele laterale au fost curatate de conectori si butoane. Suportul ne-a adus atât o surpriza placuta, cât si o mica dezamagire. Incepem cu aceasta din urma. Pozitia si orientarea sistemului de navigatie se poate face doar dupa doua axe, asa cum am mai vazut la Navon N470. Nu este intotdeauna usor sa potrivesti aparatul perfect orizontal. Partea pozitiva este data de suportul activ al lui GoClever 5010. Atunci când doresti sa fixezi aparatul in suport nu mai trebuie sa te ingrijesti de alimentare deoarece alimentatorul este conectat la suport. Pe spatele lui 5010 se gasesc mai multi pini, iar suportul ar putea oferi mai multi conectori, insa probabil ca alte facilitati au fost pastrate pentru modele viitoare.


  GoClever 5010 pe suportul activ

Singurul buton al lui GoClever 5010 este cel de pornire care se afla pe latura superioara, iar conectorii si slotul pentru carduri SD se gasesc pe cea inferioara. Alaturi de mufa de alimentare mai gasim un port miniUSB, o iesire audio jack 3,5 mm si o mufa pentru antena TMC. Doua orificii indica prezenta unui microfon, el fiind necesar pentru functia de handsfree oferita de modulul Bluetooth. Sistemul de navigatie poate interactiona si cu sistemul audio al autovehiculului prin intermediul modulatorului FM. Vom vedea mai târziu combinatiile posibile cu ajutorul acestor doua facilitati.

Hartile si sistemul de navigatie


Nu avem prea multe de spus aici deoarece nu am face decât sa repetam paragrafe din testele modelelor GoClever 4335 si GoClever 3535. Aplicatia Mireo viaGPS 3.0 Black Edition este livrata cu hartile Tele Atlas ale tarilor europene. Singura diferenta vizibila pe interfata aplicatiei in modul de zi este inlocuirea benzii continue ce indica ruta cu o succesiune de sageti. Aceasta nu va produce confuzie in rândul utilizatorilor. Vitezometrul digital cu care se evidentiaza aplicatia fata de concurenta este acum si mai mare, gratie diagonalei de 5” a ecranului. Problema legata de setarea iluminarii ecranului, semnalata si la modelele GoClever testate anterior nu a fost rezolvata. Schimbarea nivelului de iluminare al ecranului, necesara atunci când se face trecerea intre modul de zi si cel de noapte, se face doar prin iesirea din aplicatia Mireo si accesarea meniului de setari al aparatului.

Modulul Bluetooth si modulatorul FM


Cum am spus si cu alta ocazie, un modul Bluetooth cu functie handsfree este cât se poate de util in timpul condusului deoarece va spori controlul asupra telefonului mobil fara a distrage atentia de la drum. Ca si in cazul lui Mio Moov 580 este oferit un meniu pentru pairing-ul cu telefonul si alte facilitati legate de apelare. Din pacate ele sunt disponibile dupa iesirea din aplicatia de navigatie, fiind necesare patru click-uri pentru a ajunge la ele. Dupa ce telefonul a fost conectat, trebuie repornita aplicatia Mireo. Nu putem spune ca toate aceste actiuni consuma foarte mult timp, insa nu sunt nici foarte la indemâna. Pictogramele folosite in meniul modulul Bluetooth nu sunt usor de descifrat de la prima utilizare.

Stiam ca GoClever 5010 dispune de un modulator FM, insa nu as fi stiut de unde se activeaza daca nu as fi descoperit intâmplator setarile sale. In meniul principal al aparatului, la setarile legate de volum se poate selecta activarea modulatorului si frecventa pe care va functiona. Spre radioul masinii se pot transmite directiile de navigatie, conversatiile de pe telefonul mobil si muzica de pe cardul SD. Nu in ultimul rând, PND-ul de la GoClever poate transmite coloana sonora a filmelor spre difuzoarele masinii. Desi are o diagonala mai mare decât a multor modele concurente, ea nu este indeajuns pentru a oferi o experienta cinematografica decenta. Unghiurile de vizibilitate laterale ale ecranului sunt bune si cei care doresc pot sa se delecteze in masina cu un „cinema” de 5".Functiile multimedia

Din meniul Media se pot reda cu ajutorul lui GoClever 5010 fisiere audio si video. De asemenea se pot vizualiza imagini si se pot citi ebook-uri. Aceste functii insa nu fac parte din punctele tari ale aparatului. Fisierele audio sunt redate bine si iesirea audio este excelenta pentru o pereche de casti, insa player-ul audio este simplu. El nu dispune decât de functiile Repeat si Shuffle, egalizatorul lipsind. Viewer-ul de imagini suporta functia zoom si redimensioneaza bine pozele pentru ecranul de 5” al lui GoClever 5010.

Player-ul video, poate cea mai importanta componenta multimedia tinând cont de dimensiunile aparatului, are mici probleme cu redarea filmelor comprimate. Am testat mai multe clipuri video comprimate cu DivX si Xvid, iar rezultatul a fost acceptabil. Player-ul video pierde cadre, filmul fiind la limita vizionarii in cazul unor fisiere cu bitrate mai mare. Producatorul a vrut sa se asigure ca utilizatorii nu vor fi tentati sa foloseasca capacitatile multimedia in timpul condusului. Nici macar fisierele audio nu pot fi redate in timp ce ruleaza aplicatia de navigatie.Camera video optionala

Am lasat la final surpriza de care va spuneam in primul paragraf. Sistemului de navigatie GoClever 5010 i se poate atasa o camera video, asemanatoare cu un webcam. Ea se fixeaza aproape de luneta si transmite imagini pe ecranului aparatului atunci când masina merge in marsarier. Din pacate nu am avut posibilitatea sa testam aceasta facilitate deoarece camera nu face parte din pachet, ci trebuie achizitionata separat. In orice caz, GoClever 5010 este o raritate pe piata cu o asemenea facilitate.
 


Concluzie

In final, putem spune ca am fost multumiti de performantele lui GoClever 5010. Ecranul generos, modulul Bluetooth, modulatorul FM si suportul pentru fisiere multimedia puncteaza bine pe lista de dotari. Camera video scoate insa in evidenta acest model pe o piata din ce in ce mai aglomerata. Din pacate, nu putem spune ca toate functiile sunt implementate excelent si ca nu exista limitari. Totusi trebuie tinut cont ca GoClever 5010 este oferit cu harta full Europe la un pret ce variaza in jurul a 800 de lei. Camera video nu este inclusa in pachet si s-ar putea sa trebuiasca s-o cautati ceva mai mult, insa optiunea exista.

 

GoClever 5010 cu harta full Europe si fara camera - aproximativ 800 lei

Plusuri si minusuri:
+ ecran mare de 5”
+ modul Bluetooth si modulator FM
+ camera video pentru marsarier optionala
+ pret atractiv
+ suport cu alimentare
- utilizarea mai multor functii necesita parasirea aplicatiei de navigatie
- meniurile ar mai putea fi cizelate
- camera optionala s-ar putea sa fie greu de gasit


NEWSLETTER
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei primi gratuit ultimele informatii din IT , sfaturi si noutati despre serviciile noastre.
CURSUL BNR
Tel: 0725-595 555
Computer Solution © 2020 Toate drepturile rezervate